fbpx

UUTUUS! ProMethod -konseptin esittely

Mikä on ProMethod ja miksi?

ProMethod on työkalu valmennukseen tuki- ja liikuntaelinterveyttä tukien. ProMethod eli ProMe -konsepti on suunnattu liikunta- ja terveysalalla työskenteleville, kuten valmentajille, fysioterapeuteille, personal trainereille ja liikunnanohjaajille. ProMe -konsepti on työkalu asiakkaan kokonaisvaltaiseen, tuki- ja liikuntaelinterveyden huomioivaan valmentamiseen.  Tavoitteena on parantaa lihastasapainoa, korjata puolieroja ja poistaa harjoittelua häiritsevät kivut ja oireet. Näin myös ennaltaehkäistään turhia rasitusvammoja. Konseptiin kuuluu alkukysely, yksilön kehon lihastasapainon, liikkuvuuden ja liikehallinnan testaus. Testien perusteella tehdään harjoitusohjelma heikkouksien kehittämiseksi ja lisäksi ohjataan alkulämmittely- ja kehonhuolto-ohjelmat.

Miksi konsepti on kehitetty?

ProMethod -konsepti on syntynyt käytännön fysioterapian myötä tarpeesta luoda testipatteristo, jolla selvittää asiakkaan kuin asiakkaan liikkuvuuden ja liikehallinnan tasoa. Käytännön tuki- ja liikuntaelinfysioterapiassa huomaa, kuinka samat liikkuvuuden tai kehonhallinnan heikkoudet toistuvat monilla asiakkailla ja mitkä harjoitteet ovat toimivia. Ilman lihasten syvää tukea ja riittävää liikkuvuutta kuntosali- tai lajiharjoittelu, puhumattakaan tavallisesta työnteosta, ei ole tehokasta ja turvallista. Kun asiakkaan oireet saadaan lievitettyä ja keho toimii paremmin, on siirtyminen Personal Trainerin pakeille, ryhmäliikuntaan tai oman lajin pariin luontevaa. Siirtymä on usein liian suuri. Harjoittelussa mennään liian nopeasti liian vaativiin harjoitteisiin ja oireet tai ongelmat saattavat tulla takaisin. Tämän vuoksi liikunta-alan osaajien ja kaikkien fysioterapeuttien olisi hyvä ymmärtää entistä enemmän liikkuvuuden ja kehon syvien tukilihasten merkityksestä. Tavoitteena on pienentää fysioterapeuttien ja liikunta-alan ammattilaisten välistä näkökulmien eroa. Yhteistyöllä asiakkaat saavat parasta mahdollista palvelua, voivat paremmin ja kehittyvät.

Testipatteriston liikkeet ovat kertyneet fysioterapeutin työssä matkan varrella toimiviksi todetuista testistöistä ja fysioterapeutin kokemuksen myötä. Faskian näkökulma on huomioitu kaikissa testeissä. Liikkuvuutta mittaavissa testeissä huomioidaan mahdollinen faskian eli sidekudoksen kiristys muualta kehosta. Esimerkiksi eteentaivutustestissä pystymme erottelemaan, mistä kohtaa takalinjaa kireys tulee, eikä vain mittaamaan senttimääräistä tulosta takareisien liikkuvuudesta.

Liikehallintaa testaavat liikkeet kertovat ihmisten tavasta liikkua, tuottaa maksimaalista voimaa ja liikkumisen taloudellisuudesta. Testistön tarkoitus on paljastaa kehon heikot lenkit, jotta asiakkaan ongelmiin ja mahdollisiin rasitusvammoihin olisi helpompi puuttua ja ennaltaehkäistä niitä.

Aiemmin monet testit on kertoneet ehkä vastauksen siihen, kuinka monta vatsalihasta jaksaa tehdä tai kuinka paljon voimaa pystyy tuottamaan, mutta ProMethod -testistön tarkoituksena on kertoa, MITEN liike tuotetaan ja MIKSI jokin asia ei onnistu tai tuottaa kipua.

Testistön ja kehon kartoittamisen perusteella ProMethod -konseptissa ohjataan asiakkaalle kotiohjelma löydettyjen ongelmien poistamiseksi. Lisäksi asiakkaalle voidaan luoda alkulämmittelysarja esimerkiksi kuntosalille tai lajiharjoitukseen, kuntosaliohjelma ja kehonhuolto-ohjelma. Harjoitusohjelmien sisältö riippuu asiakkaan muusta vapaa-ajan liikunnasta. Liikkuvuusharjoitteet perustuvat suureltaosin FasciaMethod -liikekuvaston soveltamiseen. Liikehallintaharjoitteet ovat kertyneet fysioterapeutin työssä vuosien varrella opituista ja hyviksi todetuista harjoitteista. Liikepankkia ja konseptia kehitetään jatkuvasti uuden tutkimustiedon ja kokemuksen perusteella.

 

 

Konseptin kehittäjät

ProMethod -konseptin ovat kehittänyt fysioterapeutit Anne Puranen ja Viivi Kettukangas. Annella on neljän vuoden kokemus myofaskiaalisesta liikkuvuusharjoittelusta kehittäjänä, kouluttajana ja ohjaajana, sekä 13 vuoden kokemus tuki-ja liikuntaelinongelmista ja niihin suunnatusta terapeuttisesta harjoittelusta sekä kuntouttavien ryhmäliikuntatuntien ohjaamisesta. Anne on myös kirjoittanut tuki- ja liikuntaelimistön ”käsikirjan” yhdessä Raakel Lignellin kanssa (Raxun mukana -kivusta tasapainoon). Viivillä on neljän vuoden kokemus tuki- ja liikuntaelinfysioterapiasta sekä seitsemän vuoden kokemus urheilijoiden huoltamisesta, testaamisesta ja ohjaamisesta. Viivi on kouluttanut ja luennoinut reilut kaksi vuotta myofaskiaalisesta liikkuvuusharjoittelusta sekä urheilijoiden vammojen ennaltaehkäisystä. Yhdessä Anne ja Viivi ovat kouluttaneet, kehittäneet ja luoneet yhteisiä terveys ja hyvinvointialan konsepteja kolme vuotta.

Siirry sivun alkuun
ProFTraining Finland