fbpx

Tähtäätkö urheiluvalmentajaksi?

Tähtäätkö urheiluvalmentajaksi? Uravalmentajan viisi vinkkiä. 

Suunnitteletko urheiluvalmentajan uraa, vai oletko jo ottanut ensimmäiset sprintit sitä kohti? Jotta valmentajaurasi ei kaatuisi ennen kalkkiviivoja, tässä muutama vinkki matkaan uravalmentajan näkökulmasta. 

Moni tosissaan urheileva tietää sen tunteen, kun katsomon penkiltä aletaan neuvoa – ja usein vailla parempaa ymmärrystä. Muistan esimerkiksi oman lapseni taitoluistelu-uralta valmentajan, joka ”määräsi” kaikille katsomosta huuteleville luistimet jalkaan (ja jäälle). Se oli loistava tapa hillitä besserwisseröintiä. 

Mutta entä jos esimerkiksi urheilija tai penkkiurheilija haluaa siirtyä valmennettavan roolista valmentajan pestiin? Mitä silloin kannattaa ottaa huomioon, että ei sortuisi ”huutelijan” tai asiaa ymmärtämättömän toimintamalleihin? 

1. Etsi itsellesi pätevä valmentajaesikuva, mielellään useampia 

Urheilijoille esikuvat ovat tärkeitä, mutta niin ne ovat kaikille ammattilaisille. Kannattaa laajentaa perspektiiviä ja katsoa huippuja oman lajin ulkopuoleltakin. Oma esikuvasi voi olla myös ulkomailla! Hankkiudu kansainvälisiin verkostoihin, varmista oma näkyvyytesi vaikkapa LinkedIn-palvelussa sekä Twitterissä ja pidä huolta, että seuraat alan keskeisimpiä medioita, niin kotimaassa kuin sen ulkopuolellakin.  

Heittäydy tekemisiin esikuviesi kanssa, seuraa heitä somessa tai etsi tietoa heidän toimintatavoistaan vaikkapa heidän oman valmentajaopinahjonsa alumni-sivuilta. Menestyneillä ammattilaisilla on usein perusteellisesti koeteltuja ajatuksia ja toimintamalleja, joita aidosti huiput valmentajat myös mielellään jakavat. (Muista kuitenkin lähdekritiikki: joskus uusi keino on parempi kuin pussillinen vanhoja mantroja.)

2. Perkaa oma osaamisesi KOKONAAN 

Olet kenties viettänyt suurimman osan vapaa-ajastasi urheillen tai vähintääkin sitä seuraten. Kipinä ja tahto on, mutta onko sinulla riittäviä kompetensseja? Urheiluvalmennus on työtä hyvin monenlaisten asioiden äärellä valmennettavien fyysisen sekä henkisen suorituskyvyn ja lajikohtaisten asioiden kautta vaikkapa kasvavien lasten ja nuorten kehitysvaiheisiin. Vanhempien ja fanien kanssa tehtävästä yhteistyöstä tai PR-tehtävistä puhumattakaan! Ei siis riitä, että osaat valmentamasi lajin perusteellisesti, vaan valmennettaviin on suhtauduttava ja valmentajan työs onnistuttava hyvin kokonaisvaltaisesti

Toisaalta saatat myös ehkä ohittaa joitakin tärkeitä osaamisia, jotka sinulle ovat jo itsestäänselvyyksiä, mutta tulevassa ammatissasi kriittisiä menestystekijöitä. Esimerkiksi urheilu-uran kautta kertyviä kompetensseja voivat olla mm. kieli- ja esiintymistaito, tiimitaidot, itsensä johtamisen kyky, tavoitteellinen työskentely, taktinen ajattelu, ”pelisilmä” eli kyky sopeuttaa toimintaa vallitsevaan tilanteeseen, kyky pyytää ja ottaa vastaan kriittistä palautetta ja esimerkiksi taito tsempata itseä ja muita ankeassakin tilanteessa. Näitä kaikkia myös valkku tarvitsee!  

Kampaa siis koko osaamisesi, kaikki vahvuutesi ja kirjaa ne ylös. Jos et tiedä, missä olet hyvä, kysy kavereilta tai vaikka omilta valmentajiltasi. 

3. Listaa tulevan ammattisi tärkeimmät vaatimukset 

Haastattele tuntemiasi valmentajia ja urheilualan ammattilaisia, kerää materiaalia verkosta, tutustu erilaisiin valmentajakoulutuksiin, lue uutisia ja pohdi vaikka joukkuekavereiden kanssa sitä, mitä osaamista ja toimintatapoja hyvä ja laadukas valmennustyö sinun lajissasi edellyttää. Tee lista kaikista tarvittavista tiedoista, taidoista ja asenteista. Sen jälkeen vertaa omaa osaamislistaasi tähän: mitä vielä puuttuu ja miten voit puutteita ryhtyä paikkaamaan? Hyvä, jos saat vaikka läheiseltä kaverilta sparrausta – ja myös tiukkoja kysymyksiä.  

Ota huomioon myös tulevaisuuden osaamistarpeet, joista ei vielä ehkä puhuta, mutta jotka näyttäytyvät vaikkapa yhteiskunnallisessa keskustelussa. Näitä ovat mm. viestintä- ja vuorovaikutustaidot, tiedonhankinta- ja analyysitaidot, menetelmätaidot, teknologinen osaaminen, ymmärrys ihmisen kokonaisvaltaisesta kehittämisestä sekä eettisesti ja ympäristön kannalta kestävä valmennustyö. Mistä ja miten voisit näitä oppeja ammentaa? 

4. Varmista, että ymmärrät eri tavoin oppivia ja toimivia 

Missä tahansa ammatissa pitää olla oppi tai teoria, jota työhön sovelletaan. Joihinkin ammatteihin ei edes pääse ilman riittävän oppineisuuden osoittamista. Valmennustyössäkin tulee siis olla oppi, jonka perusteella työssä tehdään valintoja ja päätöksiä, eikä se oppi voi olla hihasta ravisteltua mutua

Valmentajan tulee olla esimerkiksi perehtynyt siihen, miten ihminen oppii ja motivoituu (pedagogiikka) ja miten esimerkiksi ryhmä vaikuttaa yksilöön – ja päinvastoin (psykologia). Jos vaikkapa näitä asioita ei ole tullut opiskelleeksi, niin saattaa huomaamattaan toteuttaa lähinnä niitä malleja, jotka ovat itselle toimineet esimerkiksi omalla urheilu-uralla. Silloin jättää valtaosan valmennettavista aika lailla heitteille, sillä näissä asioissa me ihmiset olemme kovin erilaisia

Kirjojen pänttääminen ei välttämättä houkuta toimintaan orientoitunutta tyyppiä, mutta toisaalta tätä voi pitää happotestinä unelmallesi. Jos opiskelu ei innosta, niin miten ajattelit varmistaa, että muut oppivat sinun valmennuksessasi? 

5. Usko unelmaasi – mutta tee sen eteen jotain joka päivä 

Mielestäni paras itsensäjohtamisen oppi on pienimmän mahdollisen muutoksen menetelmä (jonka kenties olen pöllinyt eräältä urheiluvalmentajalta). Se tarkoittaa sitä, että kun sinulla on unelma, pidä siitä kiinni ja tee joka ikinen päivä pienin mahdollinen muutos tai askel unelmasi suuntaan.  

Jos haluat urheiluvalmentajaksi, millaisia systemaattisia askelia sinun pitäisi päivittäin ottaa, jotta unelmasi joku päivä toteutuu? Haluatko kenties ensin tulla oman lajisi huipuksi harjoittelemalla joka päivä laadukkaasti ja tietoisesti? Vai haluatko antaa oman osaamisesi ja innostuksesi muiden käyttöön esimerkiksi sparraamalla naapurin lapsia lähikentällä? Mitä voisit tehdä heti tänään oman unelmasi eteen? Entä huomenna? Mitä päätät tehdä ensi viikolla? 

Mihin tahansa työhön ja uraan pääsyä edesauttaa merkittävästi se, että opiskelet aihetta uskottavassa ja edelläkävijyyttä osoittavassa ympäristössä. Tämä pätee myös urheiluvalmentajiin. Huipulla nimittäin tuulee, ja parasta evästystä valmennusurallesi antavat tieteellisesti todennettu ja käytännötyössä koeteltu valmennusosaaminen sekä pätevien ja motivoituneiden valmentajakollegojen verkosto. 

Tee siis konkreettinen suunnitelma omista askelistasi kohti unelmaasi ja laita suunnitelma paikkaan, jossa törmäät siihen joka päivä. Yhdellä toimii kalenteri, toisella tehtävälista jääkaapin ovessa. Mikä tahansa sinulla sitten toimiikin, tee ensimmäinen ja alustava suunnitelma heti tänään! 

Tsemppiä matkaan! Tämä ei ole pikajuoksu, vaan elinikäisen kehittymisen ajoittain kivinen polkumaraton J 

Raisa 

Psst… Helppo tapa aloittaa opiskelu ja hankkiutua saman tien osaksi kansainvälistä valmentajaverkostoa on suorittaa verkossa yhdysvaltalaisen yliopiston kansainvälinen Lead Coach -tutkinto. Se sopii sinulle varsinkin, mikäli valmennat tai haluat valmentaa lapsia, nuoria, junioriurheilijoita tai vaikkapa seurajoukkueita. 

Lue lisää täältä tai heitä meiliä info(a)proftraining.fi 

Raisa Varsta on KTM, ammatillinen opettaja, opinto- ja ura ohjaaja sekä työnohjaaja. Raisa on ProFTraining Finland Oy:n perustajaosakas ja kirjoittelee mielellään työuraan ja hyvinvointiin liittyviä artikkeleita.

Siirry sivun alkuun
ProFTraining Finland