fbpx

Mitkä ovat sinun hyvinvoinnin pilarisi?

Osallistuin mielenkiintoiseen konferenssiin, jossa käteeni annettiin ”ajatuskäärö”. Kun avasin paperirullan, ajattelin olevani piilokamerassa.

Ajateltavaa

Olin kärsinyt ikävästä migreenistä siinä vaiheessa kaksi päivää, ja kolmas oli hyvässä vauhdissa vahvasta lääkityksestä huolimatta. Viestin luettani istuin alas, hengitin viisi kertaa syvään ja päätin ikuistaa hetken. Jotta en unohtaisi.

Miksi on niin paljon helpompi lakaista omat psykosomaattiset oireet matoon alle joko apteekin tai asenteen voimalla? Miksi oma hyvinvointi on niin sukkela siirtää syrjään? Miksi ylipäätään yritän olla superihminen, vaikka oikeasti olen tavallinen, työssäkäyvä perheenäiti? Kuitenkin – ja valitettavan todistettavasti – olen monesti huokunut huolta omalle tilanteelleen sokeutuneiden kollegojen puolesta.

Filosofi Frank Martela tarjoaakin hyvinvoinnin tueksi neljää peruspilaria.

  1. Vapaaehtoisuus. Kun teet sitä, mihin uskot, siedät myös paremmin sitä, mikä kuormittaa. Joskus jopa pieni lisätyö voi parantaa hyvinvointia, jos sitä voi tehdä itselleen merkityksellisen aiheen parissa. Minulle hyvinvointiyrittäminen on juuri tätä!
  2. Kyvykkyys. Kun osaaminen on jatkuvasti koetuksella, alkaa väsyä. Oman kyvykkyyden kehittäminen kannattaa. Vaikka sitten ”googlaamalla”, kuten Martela opiskeli itselleen vieraita ruoka-aineita perheen ostoksia tehdessään.
  3. Yhteisöllisyys. Eristäytyminen muista ei yleensä vähennä väsymystä, vaikka hetkellisesti siltä tuntuisikin. Jaettu murhe on pienempi murhe, ja jaettu ilo lisää aidosti hyvinvointia.
  4. Hyvän tekeminen. Meissä kaikissa asuu pieni ”äiti teresa”. Muuten tämän maan jalkapallo- ja jääkiekkoseurat eivät pelaisi, eikä verensiirtoja tehtäisi. Hyväntekijä voi itsekin paremmin.

Tässäkin kannattaa olla oma itsensä ja rakentaa omannäköisensä pilarit, sillä muiden pilarit on jo käytössä. Sama koskee Martelan mukaan muuten oman itsenään olemistakin: ”Parasta olla oma itsensä, sillä muut on jo varattuja.”

Superihmisiä ei ole. Ei myöskään täällä omassa osoitteessani :).

Raisa

(Martelan ajatukset ovat STOry ry:n Työnohjauskonferenssista 9-10.6.2016)

Siirry sivun alkuun
ProFTraining Finland