fbpx

Mitä CrossFittaava fysioterapeutti voi antaa joukkuevoimistelijoille?

Olen toiminut nyt kolme kautta SCVantaan ELITE-joukkueen fysioterapeuttina. Sitä ennen olin joukkueen hierojana noin 3 vuoden ajan satunnaisesti. Matka on ollut mielenkiintoinen, sillä olen saanut seurata joukkueen kasvua pienistä voimistelijatytöistä huippu-urheilijoiksi. Tämän kauden huipentumana tytöt voittivat, yhteistyöjoukkueena Minetit Elite, junioreiden MM-kultaa joukkuevoimistelussa.

Fysioterapeutin rooli joukkueessa on kasvanut pikkuhiljaa, ja totta kai olen itsekin oppinut vuosien varrella yhä paremmin, mitä kannattaa harjoittelussa ja kehonhuollossa ottaa huomioon. Mikäli haluaa saada fysioterapeutin osaamisen todella näkymään voimistelijoiden tekemisessä, on yhteistyö valmentajan kanssa on mielestäni tärkeintä. Kiia Kuuselan, Eliten päävalmentajan, kanssa olemme ennestään hyviä ystäviä, joten yhteistyö on ollut helppoa ja saumatonta. Kiian ammattitaito valmentajana on huippuluokkaa, ja minun ohjeiden ja vinkkien vieminen voimistelijoiden jokapäiväiseen treenaamiseen on toiminut loistavasti. Usein ajattelenkin, että onkohan Kiia salaa tehnyt fysioterapiaopintoja 😉

Välillä treeneissä pitää vähän myös irrotella. Kiia ja tytöt tanssivat Antti Tuiskun tahtiin 😉

 

Mitä kaikkea olen joukkueen kanssa tehnyt?

Erityisen tärkeitä ovat mielestäni voimistelijoiden yksilölliset lihastasapaino- tai kehonkartoitukset sekä harjoitusohjelmat näille osa-alueille. Kartoitusten avulla

saadaan selvitettyä mahdolliset ongelmakohdat kehosta ja ennaltaehkäistyä vammoja. Lihastasapainokartoitukset ovat kuluneet voimistelijoiden puolivuosittaiseen rutiiniin toisen fysioterapeutin toimesta. Tulosten pohjalta olen tehnyt tytöille henkilökohtaisen harjoitusohjelman. Olen tätä hieman kritisoinut, sillä minusta saman henkilön tulisi tehdä kartoitus ja harjoitteet niiden perusteella. Jossain vaiheessa aloin käydä harjoituksissa ja kerätä huomoita siitä, miten tytöt liikkuvat, missä on kireyttä ja missä hallinnan puutetta. Tämän myötä harjoitusohjelmien tekeminen helpottui. Jos jollain tytöllä oli kartoituksessa todettu takareiden kireyttä, halusin itse päästä jyvälle, kiristääkö todella takareisi vai tuleeko kireys jostain muualta, esimerkiksi alaselästä tai pakaroista.

Harjoitusohjelmia ohjatessa jututan tyttöjä kahden kesken ja kartoitan sen hetkisen tilanteen loukkaantumisten ja fiilisten suhteen, koska ne vaikuttavat tietenkin harjoitusohjelmaan. Joskus suunnittelemani ohjelma meneekin täysin uusiksi. Harjoitusohjelmissa on pääosin liikehallintaa ja liikkuvuutta parantavia elementtejä, mutta myös kehoa huoltavia ja rentouttavia liikkeitä. Joskus myös voimaa kehittäviä harjoitteita. Vammojen ennaltaehkäisyn lisäksi on paljon myös muita tavoitteita, joita valmentaja luettelikin toteutuneiksi kauden lopussa; kehontuntemuksen lisääntyminen, palautumisen edistyminen, lajiominaisuuksien kehitys (voima, liikkuvuus) ja lajitaitojen kehitys.

MinetitElite Metsot

Voimistelijoiden treenejä käyn seuraamassa käyn noin kerran kuukaudessa. Siellä teen vaihtelevasti kaikenlaista ohjauksesta aina voimistelijoiden hoitamiseen ja liikkumisen havainnoimiseen. Välillä olen vain tarkkailevana silmänä, mutta harvoin harjoittelua pystyy sivusta katsomaan avaamatta suutaan :).  Monesti olemme myös valmentaja Kiian kanssa tehneet kompromisseja liikkeiden suorittamiseen. Fysioterapeutin silmiin jotkin asiat saattavat näyttää hurjilta, mutta toisaalta ne kuuluvat lajiin. Silloin olen miettinyt, mitä voimistelijat voisivat tehdä, jotta liikkeet eivät aiheuttaisi loukkaantumisia tai kipuja. Monesti se on esimerkiksi jokin vastaliike, esimerkiksi voimakkaan taaksetaivutuksen jälkeen olen kehoittanut tekemään pyöristyssuuntaan liikkeitä.

Toinen erityisen tärkeä osa-alue on ollut kirkastaa kehonhuollon merkitys sekä opettaa hyvä tapa huoltaa omaa kehoa. Harjoituksien lopussa pidän usein kehonhuoltotunnin, jossa käytän pääosin FasciaMethod-liikepankkia ja ajatusmaailmaa. Pallohierontaa käytetään melkoisen paljon, ja siitä sainkin tytöiltä positiivisia kommentteja:

”Olen oppinut eri hierontatekniikoita, joita voi omatoimisesti tehdä että rentoutuu.”

Kehonhuollon merkityksen yhteydessä olen pyrkinyt opettamaan, että liikkuvuus ja notkeus ovat kaksi eri asiaa. Liikkuvuutta tytöt tarvitsevat jokapäiväisessä elämässä, mutta myös tehdäkseen puhtaita ja turvallisia suorituksia voimistelijoina. Liikkuvuus on lihaksen ja faskian ominaisuus. Notkeutta tytöt taas tarvitsevat erityisesti lajissaan, ja se tulee lihasten ja faskian lisäksi nivelistä. Liikkuvuutta ja notkeutta harjoitetaankin eri menetelmillä. Jätän notkeuden kehittämisen valmentajille ja keskityn itse liikkuvuuteen sekä liikkuvuuden harjoittamiseen erityisesti kehonhuollon kautta. Kiiaa lainatakseni: ”Tytöt on oppineet huoltamaan kehoa omatoimisesti ja ymmärtävät kehonhuollon merkityksen.”

Kehonhuoltoon kuuluu vahvasti myös liikehallinnan harjoittelu, jota tytöt tekevät harjoituksissa joka kerta. Olemme yhdessä Kiian ja tyttöjen kanssa miettineet ja testanneet ns. “heikkoja kohtia” sekä ohjanneet niille vahvistavia liikkeitä. Nämä ideoinnit ovat olleet mahtavia, sillä niissä keksitään usein uusia liikkeitä, jotka toimivat yksilöllisesti juuri Eliten tytöillä. Tällöin liikkeet on saatu tukemaan mahdollisimman hyvin myös lajia, ja tyttöjä on helpompi motivoida tekemään niitä ”joitain pieniä lihaksia syvällä”. Liikehallinnan harjoittelu on erityisen tärkeää, ja tällä kaudella mielestäni onnistuimmekin siinä erityisen hyvin. Tytöillä parani koko olemus ja ryhti, lisäksi liikkeiden suoritus tuli tehokkaammaksi. Loukkaantumisiakin oli tällä kaudella vähemmän.

 

Muutaman kerran olen harjoituksissa ohjannut myös voimaosioita kuntopiirin muodossa. Lisäksi olen pitänyt toiminnallisia alkulämmittelyjä. Ja mitä pidempään tätä työtä tekee, sitä enemmän tulee myös ideoita siitä, mitä vielä voisi kehittää!

Lopuksi korostettava sitä, että ilman hyvää kommunikointia ja yhteistyötä valmentajan kanssa tätä kaikkea ei olisi mahdollista tehdä. Ajoittain fysioterapeutin ohjeet ja “pienet liikkeet” turhauttavat, ja motivaatio niiden toteuttamiseen voi loppua. Silloin on tärkeintä, että valmentaja ymmärtää, miksi niitä tehdään, ja hän motivoi ja muistuttaa voimistelijoita.

Joukkueen valmentaja Kiia totesikin: ”Fysioterapialla on erittäin kokonaisvaltainen vaikutus. On vaikea eritellä asioita, koska se mitä teet, vaikuttaa kaikkeen, aina siihen asti, mitä kisamatolla tapahtuu.”

Kiitos siis Kiialle ja koko Eliten joukkueelle, että saan tehdä yhteistyötä kanssanne!

<3 Viivi

 

Siirry sivun alkuun
ProFTraining Finland