Kun röntgen- ja magneettikuvissa ei näy kulumia, pullistumia tai mitään “vikaa”, selkä voi kuitenkin olla kipeä. Joskus niin kipeä, ettei pysty sukkaa jalkaan laittamaan. Tilanne saattaa hämmentää ja tuntua käsittämättömälle. Missä siis vika kun sattuu “ilman syytä”?
Suuri osa, jopa 90–95 prosenttia alaselkäkivuista on ns. toiminnallisia, eli liiallisesta tai vääränlaisesta kuormittumisesta johtuvia ylirasitustiloja. Alaselän väsyminen, kipu ja alaraajaan säteilevät kivut johtuvat usein syvän tuen ja liikehallinnan puutteesta kuormituksen aikana. Esimerkiksi siitä, että syvät, lantiolle sivusuuntaista tukea antavat pakaralihakset ovat heikot ja kireät.
Aina ei tarvita sen suurempia vammoja tai vikoja selän tuen ja hallinnan heikkenemiseen. Syyksi voi riittää esimerkiksi vanhan vamman aiheuttama muutos liikkumisessa tai liikkumattomuus.
Selän liikehallinta on terveen selän edellytys. Liikekontrollin eli hallinnan häiriöksi kututaan tilannetta, jossa selän hallinta ja asennon tunnistaminen on häiriintynyt eteen kumartuessa, taakse taivuttaessa tai sivu- ja kiertosuunnassa.
Tällä videoilla näkyy kuinka tukijalan pakara ei jaksa tukea yhdellä jalalla seistessä lantiota sivu- ja kiertosuunnassa. Lantio ja koko lannaranka kiertyy liikkeen mukana. Tällöin alaselän rakenteet kuten nivelsiteet, välilevyt ja jopa hermokudos rasittuu helposti ja pitkän ajan saatossa tilanne voi aiheuttaa kulumista rakenteissa.
Seuraavalla videolla lantion hallinta on parempi.
Tämä on siis vain yksi esimerkki selkää rasittavista kuormittavista tekijöistä. Mutta juuri tämä on yksi yleisimmistä kuormitustekijöistä. FasciaMethod-konseptissa on lantionhallinta ja pakaralihasten tunnistaminen yksi tärkeä kuntouttava työkalu, johon on paljon harjoitteita. ProMethod-yksilövalmennuskonseptissamme opimme myös testaamaan ja tunnistamaan lantionhallinnan heikkouden.
Tervetuloa koulutuksiimme ensi vuonna!
Terkuin Anne