fbpx

FasciaMethod on mitä parhain hoito olkapään ahtaumaan!

Yle uutisoi  19.7.2018 suomalaisesta tutkimuksesta, jossa todetaan olkapään ahtauman leikkaushoidon olevan turhaa. Suomessa tehdään vuosittain n. 3500 näitä leikkausia, ja lähes jokainen niistä on turha. Tämä tieto ei tule yllätyksenä tuki- ja liikuntaelinongelmien kanssa työskenteleville fysioterapeuteille.

Tiedejulkaisu British Medical Journalissa torstaina julkaistu suomalaistutkimus vahvistaa käsitystä, että ensisijaisena hoitona pitäisi olla fysioterapia.” Yle 19.7.2018

”Suomen yleisin hoitoa vaativa olkavaiva on olkalisäkkeen alainen kiputila. Suomessa tehdään noin 3 500 olkalisäkkeen avarrusleikkausta vuodessa. Kansan suussa leikkausta kutsutaan usein ”höyläykseksi”.

Valtaosa näistä leikkauksista tehdään turhaan, selviää suomalaisesta FIMPACT -tutkimuksesta (Finnish Subacromial Impingement Arthroscopy Controlled Trial). Leikkaus ei ole yhtään tehokkaampi kuin fysioterapia, toteaa tutkimuksen johtoryhmän jäsen, Helsingin yliopiston ja HUS:in dosentti Simo Taimela.

– Suomessa on hyvä tilanne. Täällä on fysioterapeuteilla hyvä osaamistaso. Jos missä, niin Suomessa on kyllä hyvä mahdollisuus tämä asia fysioterapialla hoitaa.” Yle 19.7.2018

FasciaMethod on saanut alkunsa juuri tästä syystä, mistä tässäkin jutussa on kysymys. Fysioterapeuttina työskennellessä ymmärrämme, että nivelen ahtauttava jumi ei ole vain nivelessä, vaan on usein saanut alkunsa paljon kauempaa kehosta kärjistyen lopulta olkapään ahtaumaksi. Fysioterapeutti

Toiminnallinen takalinja on faskialinja eli lihastoimintaketju, joka yhdistää yläraajan lanneselkäkalvon kautta vastakkaiseen alaraajaan.

ymmärtää, että kehossa yhden osa-alueen ongelma kuormittaa muita kehon osia ja tällainen olkapään ahtauma voi johtua pitkäaikaisesta niska-hartiaseudun jännittyneisyydestä tai vaikkapa vastakkaisen nilkan jäykkyydestä, jota ylävartalo kompensoi.

2012 lähtien Suomeen alkoi tulla koulutusta faskioista. Siitä alkoi minun fysioterapeutin matkallani aivan uusi luku ja sillä tiellä vahvasti ollaan. Se mikä linkittää ihmisen kehonosat sulavasti toiminnalliseksi kokonaisuudeksi, on juurikin faskia. Ja aiheeseen perehtyessäni tajusin, että olkapään liikkuvuusharjoitteet eivät auta ahtaumapotilaan muihin jumeihin, jotka ovat usein syynä ahtaumaan. Jos harjoitetaan vain olkapäätä, sen liikkuvuus ei kehity osana muun kehon toiminnallista liikkuvuutta. Kaikki ihmisen kehossa olevat tuki- ja liikuntaelinongelmat liittyvät koko kehon kokonaisuuteen ja toiminnallisuuteen. Ihmisen kehon hienon toiminnallisuuden tärkein tekijä on kolmiulotteinen sidekudosverkkomme- faskia.

Tuolloin ei ollut faskioiden näkökulmasta suunniteltua kehonhuoltokonseptia kuntouttamaan juuri näitä koko kehon toiminnan ongelmia, jotka vain kärjistyvät olkapäähän tai kyynärpäähän tai milloin mihinkin. Se piti kehittää. Sain kumppanikseni toiminnalliseen harjoitteluun perehtyneen Viivi Kettukankaan ja yhdessä olemme kehittäneet erittäin toimivan ja kaikille sopivan menetelmän. Siitä sai alkunsa aikanaan FasciaMethod. Fysioterapia-asiakkaiden tuki- ja liikuntaelinongelmien kuntouttamiseen faskian näkökulmasta. Tänä päivänä FasciaMethod on todettu tehokkaaksi niin tuki- ja liikuntaelin ongelmissa, urheilijoiden suorityskyvyn maksimoinnissa ja jopa neurologisten kuntoutujien harjoittelumuotona.

Tärkeimmät harjoitteluperiaatteet faskian näkökulmasta ovat dynaamisuus, aktiivisuus, mahdollisimman laajat liikeradat ja alueet kehossa samanaikaisesti, hengityksen rytmissä harjoitteleminen ja lempeä kivuttomuus. Joka harjoittelukerralla harjoitetaan koko kehoa (vaikka oire olisi vain olkapäässä) ja pyritään saamaan kaikki nivelet ja faskiaverkko nesteytymään eli ”voideltua”. Koko keho on saatava toimimaan kokonaisuutena.

Ja yksi asia on vielä hyvä muistaa kun on kyseessä olkapää: tuleeko joka päivä tehtyä sellaista liikettä, että kaikkein suurimman liikeradan kehossamme omaava nivel – olkanivel tulisi käytyä koko sen täydellä liikeradalla läpi. Uskallan väittää, että enemmän on niitä päivä kun ei tarvitse olkapäätä ympäri pyöräyttää. Ei siis ole ihme, että nivel kuivuu ja ahtautuu.

 

Anne

 

 

 

Siirry sivun alkuun
ProFTraining Finland