FasciaMethod
-KONSEPTIMME
FasciaMethod
FasciaMethod on liikkuvuus- ja liikehallintaharjoittelua, jonka tavoitteena on edistää tuki - ja liikuntaelimistön terveyttä. Menetelmänä ovat ketjuliikkuvuusharjoitteet, täsmävenytykset, liikehallintaharjoitteet ja myofaskian käsittely faskiapallolla. Harjoitteet ovat miellyttäviä ja yksinkertaisia. Harjoitteet sopivat kaikille ikään tai liikunnalliseen aktiivisuustasoon katsomatta. FasciaMethod on suomalaisten fysioterapeuttien kehittämä kehonhuoltokonsepti ryhmäliikuntaan ja yksilöohjaukseen.
FasciaMethod -konsepti on kehitetty tutkittua näyttöä käytäntöön soveltaen sekä fysioterapeuttien ammattitaitoa ja kokemusta tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapiassa ja liikunnanohjaustyössä hyödyntäen.
Kenelle?
FasciaMethod soveltuu kaikille, jotka haluavat parantaa suorituskykyään tehokkaasti ja edistää hyvinvointiaan! Harjoitteet ovat yksinkertaisia ja kaikille helppoja oppia. FasciaMethod – harjoitepankin harjoitteita voi hyödyntää kuntoilussa, urheilussa, kuntoutuksessa, kotioloissa sekä kuntokeskuksissa.
Mitä hyötyä?
FasciaMethod -harjoittelu kehittää liikkuvuutta ja kehon hallintaa. FasciaMethod on kokeneiden fysioterapeuttien kehittämä ja testaama konsepti. Konsepti on myös kestävä tulovirta ohjaajille. Tavaramerkki on rekisteröity Yhdysvalloissa, EU:ssa ja Isossa-Britanniassa.
Liikkuvuusharjoittelu
Liikkuvuusharjoittelu on laaja käsite, joka sisältää paljon muutakin kuin venyttelyä. Liikkuvuutta voi kehittää monilla eri tavoilla, kehon liikeratoja läpikäymällä erilaisilla liikesarjoilla ja välineillä, staattisesti ja dynaamisesti. Ymmärrys faskian eli kehon sidekudosverkoston merkityksestä ja toiminnasta kehossa on tuonut kokonaisvaltaisempaa näkemystä kehonhuollon maailmaan. Liikkuvuuden heikkeneminen on monen asian summa. Siihen vaikuttaa ikä, sukupuoli, yksilöllinen anatomia, hermosto, sidekudos eli faskia, stressi ynnä moni muu tekijä. Siksi onkin hyvä harjoittaa liikkuvuutta monipuolisesti eri menetelmin ja eri yksilöt kokevat eri tavat itselleen mielekkäimmiksi. Kaikki liike saa aikaan kehossamme vetreytymistä ja paikallaan olo sen sijaan jäykistää meitä. Jäykistyminen johtuu monista asioista, osaltaan ”voiteluaineen” vähyydestä myofaskiassa (lihaksen ja sidekudoksen jatkumo), sen aiheuttamasta jähmeyden tunteesta kehossamme. FasciaMethod - harjoittelussa pääpaino on dynaamisissa ketjuliikkuvuusharjoitteissa, joilla pyrimme saamaan laaja-alaisesti kehossamme nesteytymistä, verenkierron vilkastumista ja näin vetreytymistä aikaan. Lisäksi teemme dynaamisia täsmävenytyksiä kehon kiristäville alueille, kuten syville pakaralihaksille. FasciaMethod – harjoittelu on pääosin aktiivista ketjuliikkuvuusharjoittelua.
Liikehallintaharjoittelu
Liikehallinta on kykyä tunnistaa ja hallita kehoa liikkeessä. Siihen tarvitaan hyvä motorinen kontrolli ja asentotunto eli hermoston toiminta. Yhdellä jalalla seisomiseen tarvitsemme hyvää liikehallintaa, tasapainoa ja myös vahvoja lihaksia tukemaan muun muassa jalkaterän ja lantion asentoa.
Aktiivinen ketjuliikkuvuusharjoittelu vaatii hyvää liikehallintaa ja myös kehittää sitä. Ideana on mahdollisimman laajat liikeradat ja pitkien lihastoimintaketjujen läpikäyminen. Liikehallinta on tärkeää erityisesti suurilla liikeradoilla, joissa vipuvarret ovat pitkät. Lihasten tuki on nivelten ja selkärangan kannalta tärkeää ja myös liikkeen tarkoituksenmukaisen suorituksen onnistumiseksi. Teemme ketjuliikkuvuusharjoitteet aktiivisen lihastyön avulla pituutta kurottaen, hyvällä kehon kannatuksella. Ajattelemme liikkuvuusharjoittelun tapahtuvan laaja-alaisemmin ja "kolmiulotteisemmin" aktiivisen lihastyön avulla.
Lisäksi harjoitepankkiimme kuuluu tukilihaksia vahvistavia liikehallintaharjoitteita koko keholle, kuten lapatuen, selän hallinnan, lantion hallinnan ja alaraajan linjauksen harjoitteluun.
Täsmävenytykset
Kehossamme on myofaskian eli lihaksen ja sidekudoksen alueita, jotka ovat tyypillisesti kireitä. Näihin alueisiin on vaikea päästä vaikuttamaan täsmällisesti kokonaisvaltaisilla laaja-alaisilla liikkuvuusharjoitteilla. Sen vuoksi FasciaMethod-konseptissa on tyypillisimmille kireille myofaskian alueille dynaamiset kohdennetut täsmävenytykset.
Faskiahieronta
Hierontapallolla käsittelemme liikkeen avulla tyypillisimmin kireitä alueita koko kehon myofaskioissa. Pyrimme nesteyttämään myofaskiaa eli lisäämään voiteluaineen määrää faskiassa ja parantamaan kalvokerrosten välistä liikettä kompression eli pallon aiheuttaman paineen avulla. Pallohieronta parantaa myös lihaksen verenkiertoa ja rentouttaa jännittynyttä myofaskiaa. Käsittely pallolla on turvallista tarkoin valittujen alueiden ja sopivan voimakkuuden sekä annostelun vuoksi.
Huoltava ja lempeä harjoitus
Harjoittelun temmolla, toistomäärillä ja teholla voi vaikuttaa siihen, mitä harjoittelulla tavoitellaan. Ja myöskin näin valita tavan harjoitella yksilöllisemmin, omaa kehoa ja sen hetkisiä tarpeita kuunnellen. Kun tavoittelemme palautumista ja rauhoittumista, teemme rauhallisia likkuvuusharjoitteita hengityksen tahdissa, hyödynnämme rintarangan kiertoja ja pallohierontaa. Kun haluamme hyödyntää harjoitteita alkulämmittelyssä ja kehittää erityisesti liikehallintaa, pyrimme aktivoimaan hermostoa. Tällöin harjoituksen tempo voi olla nopeampi ja valitut harjoitteet haastavampia. Herättelemme hermotusta esimerkiksi tiheästi hermotettujen ranteiden ja nilkkojen harjoitteilla. Pyrimme löytämään tuntuman lapatuesta ja pakaroiden aktivoinnista. Apuna käytämme liikettä ja faskiapalloa.
Harjoittelussa on tärkeää muistaa kuunnella omaa oloa, harjoitella omaan tahtiin ja hyödyntää hengitystä tehokeinona halutessaan. Kun koko keholle tehdään liikkuvuusharjoitteita, joissa kehon osat viedään äärimmilleen toisiinsa nähden, esimerkiksi suorin jaloin kumarrutaan sormet lattiaan, viedään silloin myös hermokudos kireälle, mikä voi tuntua ikävälle ja jopa lisätä lihasjännitystä. Huomioimme harjoittelussa hermokudoksen välttäen sen äärimilleen kiristämistä, jotta harjoittelu olisi miellyttävää kaikille. Esimerkkiharjoitteessa jätämme polvet pehmeiksi (vähän koukkuun) ja pään rennoksi. Näin harjoitteet ovat lempeämpiä hermokudoksen kannalta. Ryhmäliikunnassa FasciaMethod - tunnit ovat 45 - 60 minuutin mittaisia, jotta harjoitus olisi palauttava ja huoltava.
FasciaMethod Power
FasciaMethod Power on meidän fysioterapeuttiemme kehittämä perus- ja kestovoimaharjoittelutunti tuki- ja liikuntaelinterveyden edistämiseksi. Harjoittelun tavoitteena on vahvistaa lihaksia, jotka tukevat niveliämme ja koko kehoamme (tukilihaksia). Harjoitamme kehonhallintaa, tasapainoa ja liikkuvuutta aktiivisilla toiminnallisilla liikkuvuusharjoitteilla. Jokaisella tunnilla harjoittelemme aina rintakehän, olkanivelen ja lavan hallintaa ja tukilihaksia, lannerangan, lantion ja lonkan hallintaa ja tukilihaksia, keskivartalon hallintaa ja tukilihaksia, sekä alaraajan ja jalkaterän hallintaa ja linjausta.
FasciaMethod Power on siis tukilihasten vahvistamista, liikehallinta, liikkuvuus ja tasapainoharjoittelua. FasciaMethod Power -tunnilla on paljon samoja harjoitteita ja sama perusta kuin FasciaMethod -konseptissa. Näiden harjoitteiden lisäksi tuntisisältöön kuuluu kuminauhalla, kahvakuulalla ja käsipainoilla tehtäviä harjoitteita. Tunti on mahdollista toteuttaa myös pelkkä kuminauha välineenä. Näin FasciaMethod Power -tunti soveltuu mihin tahansa ryhmäliikuntatilaan eikä vaadi välttämättä faskiapalloa, kuminauhaa ja jumppamattoa kummempia välineitä.
Kuka voi ohjata FasciaMethod Power -tuntia?
Koulutukseen voi osallistua vain FasciaMethod -ohjaajan peruskoulutuksen käyneet. FasciaMethod Power -tunnilla on paljon samoja harjoitteita ja sama perusta kuin FasciaMethod -konseptissa. Näiden harjoitteiden lisäksi tuntisisältöön kuuluu kuminauhalla, kahvakuulalla ja käsipainoilla tehtäviä perus- ja kestovoimaharjoitteita.
Tuki- ja liikuntaelimistön terveyden edistäminen
FasciaMethod Power konseptin tavoitteena on saada ne ihmiset, jotka syystä tai toisesta karttavat voimaharjoittelua, esimerkiksi kuntosalia, pääsemään voimaharjoittelussa alkuun turvallisesti. Konseptissa keskitytään perus- ja kestovoimaan, taakat ovat kevyempiä ja näin harjoittelun aloittaminen on turvallisempaa. Ohjaaja antaa jokaisen harjoitella omassa tahdissaan, huolehtien kuitenkin tarkasti oikeista liiketekniikoista. Tukilihaksiston voimaa tarvitaan niveltemme tueksi. Toivommekin tunneille tulevan myös asiakkaita, joilla on tuki- ja liikuntaelin oireita, esimerkiksi nivelrikkoa, sillä juuri he tarvitsevat voimaa. Harjoitteet olemme valinneet mahdollisimman monelle sopiviksi ja niitä voi soveltaa tarpeen mukaan.
Jokaisessa harjoituksessa huomioidaan koko keho. Lapatuen, rintakehän ja vatsan yhteistoiminta, selän ja lantion hallinta, lonkan voima eri suuntiin, nilkan ja jalkaterän toiminta ovat tärkeimmät harjoitettavat alueet. Tästä syystä FasciaMethod Power harjoittelu on tuki- ja liikuntaelimistön terveyttä edistävää harjoittelua.
Voimaominaisuudet ja liiketekniikat
FasciaMethod Power ryhmäliikuntatunnilla harjoittelu on pääasiassa perus- ja kestovoimaan keskittyvää. Jokaisella tunnilla yksi tärkeimmistä asioista on oikeiden liiketekniikoiden opettaminen, jotta liikkeet tuntuisivat siellä missä pitääkin. Huonolla tekniikalla hyvänkin liikkeen hyödyt voivat mennä hukkaan tai aiheuttaa tuki- ja liikuntaelimistön kiputiloja sekä loukkaantumisia. Tämän vuoksi käytämme jokaisella tunnilla aikaa liiketekniikoiden opetteluun, esimerkiksi kyykky- ja maastavetotekniikkaan.
Toiminnallisuuden tärkeys
FasciaMethod Power harjoittelu on aina toiminnallista, joka tarkoittaa koko kehon harjoittamista jokaisessa harjoituksessa. Pyrimme tekemään isoja toiminnallisia moninivelliikeitä haastaen myös kehonhallintaa ja tasapainoa. Liikkeisiin sisältyy erilaisia variaatioita maastavedosta, kyykystä, ylävartalon työntävistä sekä vetävistä liikkeistä kuminauhalla tai halutessa käsipainolla ja kahvakuulalla. Toiminnallisten liikkeiden lisäksi jokaisessa treenissä on aina huomioitu tukilihakset, joiden tehtävänä on auttaa löytämään hyvä hallinta ja nivelten tuki. Toiminnallinen harjoittelu sopii kaikenikäisille ja tunneilla ikähaitari voi olla hyvinkin iso, sillä jokaiselle löytyy turvallinen ja sopiva liikevariaatio.
Alkulämmittelyn merkitys
Alkulämmittely sisältää FasciaMethod -konseptista tuttuja liikkuvuus ja liikehallintaliikkeitä ja tulevan treenin liiketekniikoiden opettelun. Alkulämmittelyssä tehdään aina jalkaterää vahvistavia harjoitteita, koska jalkaterä on tärkeä perusta, jonka toiminta pystyasennossa vaikuttaa kaikkeen kehon muuhun toimintaan. Huolellinen alkulämmittely on tärkeää ja sen tarkoituksena valmistaa keho mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti tulevaan harjoitukseen.
Konsepti on kehitetty auttamaan asiakkaitamme pitämään huolta tuki- ja liikuntaelin terveydestä!
Koulutuksen sisältö
-
Tuki- ja liikuntaelimistön toiminnan teoriaa kehon alueittain
-
Tukiharjoitteiden liiketekniikat kehon alueittain: jalkaterä/ nilkka, lantio/ lonkka, alaselkä, rintakehä, vatsa ja lapatuki
-
Perusliikemallien liiketekniikat: kyykyt, maastavedot, ylävartalon työntavat ja vetävät harjoitteet
-
6 valmista ohjelmaa ryhmäliikuntaan vuoden ajaksi
-
FasciaMethod Power -tunnin rakenteen ja perusteet sille
FasciaMethod Pro